top of page

Jubelton wordt verlaagd in 2023, verdwijnt in 2024

Bijgewerkt op: 11 jan. 2023

Per 1 januari 2023 is de schenkingsvrijstelling eigen woning, oftewel de jubelton, verlaagd tot €27.231. Per 1 januari 2024 zal de volledige schenkingsvrijstelling eigen woning worden afgeschaft.

De mogelijkheid bestond al voor ouders om hun kind eenmalig een belastingvrij bedrag van €27.231,- te schenken en dit heeft het kabinet gelijkgetrokken voor de schenkingsvrijstelling eigen woning. Het is dus mogelijk om dit bedrag óf voor vrije besteding te gebruiken óf voor een eigen woning.

Is er vóór 2023 nog een schenking gedaan van het eerder toegestane maximale bedrag € 106.671,-? Dan heeft de begiftigde tot 31 december 2024 de tijd om dit bedrag te besteden aan een eigen woning. En er gelden nog een aantal belangrijke voorwaarden voor het ontvangen en besteden van de eigenwoningvrijstelling:

  • De begiftigde moet op het moment van de schenking minimaal 18 jaar zijn en mag niet ouder zijn dan 40 jaar.

  • Zoals hierboven benoemd moet de schenking worden besteed aan een eigen woning of een woning in aanbouw.

  • De schenker is degene die het geldbedrag betaald aan de begiftigde.

  • De begiftigde moet schriftelijk kunnen aantonen dat het geschonken geldbedrag is besteed aan de benoemde doelen.

  • Er mag niet eerder gebruik gemaakt zijn van een verhoogde vrijstelling voor kinderen.

  • Uiteindelijk dient er aangifte Schenkbelasting gedaan te worden met een beroep op de schenkingsvrijstelling eigen woning.

Het is ook belangrijk om een schenkingsovereenkomst op te stellen. In deze overeenkomst kan dan worden opgenomen dat het geldbedrag terugbetaald moet worden of omgezet dient te worden in een lening mocht het de begiftigde niet lukken om het bedrag voor 31 december 2024 aan een eigen woning te besteden.


Wil je graag nog meer te weten komen over de nieuwe regeling? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page